Softver za obradu slike u sustavima za vizualnu inspekciju proizvoda : završni rad - Burčul, Marko (M. Burčul, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu rada se razmatraju i implementirane su određene metode za poboljšanje slike unutar softvera za vizualnu kontrolu kvalitete proizvoda. Predstavljen je histogram kao vizualni alat kojim pristupamo problemu poboljšanja slike. Objašnjena je teorijska podloga operacija nad pikselima i prostornih operacija te su prikazani eksperimentalni rezultati nad slikama. Prikazan je i način implementiranja objašnjenih metoda unutar postojećeg softvera, te kako su korištene vanjske biblioteke poput OpenCV-a koje osiguravaju optimalno izvođenje programa.