Pronalaženje graničnih linija nogometnog igrališta u slikama : završni rad - Bulić, Filip Jakov (F. Bulić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Automatska analiza sportskih događanja vrlo je važno područje primjene računalnog vida. U užem je području interesa pronalaženje graničnih linija nogometnoga terena u stvarnim slikama iz snimaka nogometnog susreta. U okviru rada koristili su se različiti algoritmi i metode poput: binarizacije slike, analize svojstvenih komponenata binarnih regija, nenadzirano grupiranje metodom k-srednjih vrijednosti, grupiranje binarnih regija itd. Osmišljen je robustan postupak za određivanje graničnih linija nogometnoga igrališta koji je otporan na različite uvjete osvjetljenja scene te promjenjivu debljinu graničnih linija na slici.