Segmentacija rukom pisanih znakova korištenjem klasifikatora : diplomski rad - Čapalija, Ivan (I. Čapalija, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu su opisana i testirana dva sustava segmentacije rukom pisanih znakova. Prvi sustav se temelji na standardnim metodama računalnog vida kao što su: pomični prozor, predlaganje regija interesa i pretjerana segmentacija. Drugi sustav je baziran na dubokom učenju i gotovo je u cijelosti implementiran standardnim slojevima konvolucijskih neuronskih mreža. Rezultati testiranja oba sustava su prikazani i objašnjeni. Pokazalo se da su lokalizacija i klasifikacija drugog sustava usporedivi s onima iz prvog sustava, ali brzina segmentacije drugog sustava je skoro dva reda veličine veća i to znači da se on može koristiti u stvarnom vremenu. Testiranjem je utvrđeno da oba sustava imaju prostora za poboljšanje, ali veće poboljšanje je moguće ostvariti u drugom pristupu. Izrazito bi teško bilo osposobiti prvi sustav da radi brzo kao drugi.