Projektiranje linearnog alternatora s permanentnim magnetima pravokutne geometrije : završni rad - Drk, Andrija (A. Drk, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Alternator je električni generator koji pretvara mehaničku energiju u električnu energiju u obliku izmjeničnog napona i struje. Radi na principu elektromagnetske indukcije. Napon se inducira promjenom magnetskog toka kroz zavojnicu konstantne površine. Za projektiranje i simulaciju linearnog alternatora odabran je programski alat Infolytica MagNet koji sadrži sve funkcije koje su nam potrebne. Osnovne komponente od kojih je model alternatora sastavljen su: jaki neodimijski magneti posloženi po pravilu Halbachovog niza, željezna jezgra, bakrena zavojnica sa 200 namotaja, komponenta zraka i komponenta gibanja. Za ispitivanje linearnih alternatora i drugih sličnih uređaja koristi se mjerna postava koja se sastoji od: istosmjernog motora, mehaničkog pretvornika rotacijskog gibanja u linearne pomake, vagona te frekvencijskog pretvarača kojim se upravlja brzinom vrtnje motora.