Detekcija pješaka dubokim neuronskim mrežama : završni rad - Budimir, Lovre Antonio (L. Budimir, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U posljednjih nekoliko godina napredni sustavi za pomoć u vožnji preuzimaju sve veću ulogu u sprječavanju prometnih nesreća uzrokovanih ljudskom nepažnjom. Jedna od glavnih funkcionalnosti takvih sustava je mogućnost detekcije pješaka. U sklopu ovog rada opisane su konvolucijske neuronske mreže i njihove glavne značajke. Proučene su poznate arhitekture konvolucijskih neuronskih mreža koje u posljednjih nekoliko godina postižu jako dobre rezultate u području klasifikacije i detekcije objekata na slikama. Na temelju proučenih arhitektura odabran je model koji je treniran i testiran na prikupljenoj bazi slika prometnih scena. Navedeni model zatim je implementiran u sustav za detekciju pješaka.