Dizajn i implementacija regulatora mrežne strane pretvarača emuliranog vjetroagregata : diplomski rad - Car, Mateja (M. Car, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovome diplomskome radu razvijena je kaskadna struktura upravljanja mrežnom stranom pretvarača vjetroagregata. Izvedeni su modeli LC filtra te istosmjernog međukruga koji se nalaze u Laboratoriju za sustave obnovljivih izvora energije Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Unutarnji krug upravljanja strujom također je razdvojen u kaskadnu strukturu u kojoj se reguliraju mrežna struja i struja pretvarača. Za obje struje parametrirani su regulatori. Također je parametriran i regulator istosmjernog napona. Cijeli regulacijski krug je ispitan u Matlab-Simulink okruženju korištenjem PLECS-a. Nakon dobivanja zadovoljavajućih rezultata simulacijom krenulo se u implementaciju dobivenog rješenja na eksperimentalnom postavu. Provedene su simulacije sinkronizacije sustava na mrežu te su dodani elementi poput daljinski upravljanog sklopnika i pomoćnih otpornika u sustav. Također je izvršena korekcija parametara regulatora. Zatim je regulacijski krug testiran na promjene referentne veličine i na pojavu poremećaja. Ispitivana je regulacija na konstanti vjetar te na turbulentni vjetar. Regulacija se pokazala uspješnom u svim ispitivanim slučajevima. Na kraju su predložena neka poboljšanja.