Modeli transformatora za proračun prenesenih prenapona visokih frekvencija : diplomski rad - Bučar, Luka (L. Bučar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovim radom razmotreni su utjecaji prenapona visokih frekvencija prouzrokovanih atmosferskim izbijanjima i operacijom vakuumskih rastavljača. U takvim uvjetima transformatorski RLCG parametri se ponašaju drugačije što navodi na potrebu prilagodbe modela za visokofrekvencijske uvjete. Zbog ograničenosti manjkom detalja o unutarnjoj geometriji transformatora modeliranje se provodi modelom „sive kutije“ koja se temelji na metodi konačnih elemenata. Cilj je takvim modelom odrediti raspodjelu napona u namotu. U Matlabu se postavljaju ulazni parametri geometrije transformatorskog prozora i broja segmenata. Zatim se u FEMM-u provodi crtanje geometrije, elektrostatski i magnetski proračun, te proračun R, L i C parametra. Nakon čega se ponovno u Matlabu vrši proračun G parametra i izračun matrica vodljivosti vanjskih i unutarnjih čvorišta. U EMTP-RV-u se računaju konačne jednadžbe stanja. Kako prvi dio rada pojašnjava teorijsku pozadinu i cilj takve simulacije, drugi dio rada usredotočen je na detalje simuliranog modela, dimenzije transformatorskog namota koja je dostupna i testne scenarije čiji rezultati se naposljetku uspoređuju CIGRE-nim rezultatima testiranog modela.