Modeliranje visokonaponskih regulacijskih poprečnih prigušnica za analizu i vođenje pogona elektroenergetskog sustava : diplomski rad - Damjanović, Ivana (I. Damjanović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Poprečne prigušnice su uređaji za kontrolu napona i kompenzaciju jalove snage. Fiksne poprečne prigušnice imaju konstantan broj zavoja, dok varijabilne poprečne prigušnice pomoću regulacijske sklopke mijenjaju broj zavoja u pogonu. Najveći se iznos jalove snage apsorbira pri minimalnom broju zavoja. Prilikom određivanja mjesta ugradnje te nazivne snage regulacijskih poprečnih prigušnica, potrebno je izvršiti QV analizu. U ovom radu, prigušnica je modelirana u programu PSS/E te se analizira njen utjecaj na naponske prilike u testnoj mreži IEEE 14