Sustav za praćenje rada poslužitelja : diplomski rad - Brkljačić, Ivan (I. Brkljačić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu osmišljen je sustav za praćenje rada poslužitelja. Sustav se sastoji od poslužitelja o čijem se stanju podatci periodički zapisuju u bazu podataka vremenskih serija InfluxDB i aplikacije koja na ispravan način obrađuje i prikazuje podatke s poslužitelja. Korisnik nakon prijave u sustav dobiva uvid u stanje poslužitelja koje je prikazano grafovima implementiranima pomoću biblioteke Highcharts. Period prikazivanja i granulacija podataka mogu se mijenjati radi preciznijeg pregleda. U slučaju neobičnog ponašanja sustava, korisnik će pravovremeno putem SMS poruke i poruke e-pošte dobiti upozorenje. Na taj način korisnik može na vrijeme popraviti eventualni kvar ili reagirati na potencijalni napad na poslužitelja. U sustavu se nalaze dvije baze podataka, InfluxDB baza na poslužitelju i PostgreSQL baza u aplikaciji. InfluxDB baza sadrži podatke o stanju poslužitelja, dok PostgreSQL baza sadrži podatke o korisnicima i podatke o upozorenjima, tj. neuobičajenim stanjima poslužitelja. Aplikacija je izrađena u programskom jeziku Ruby.