Analiza postojećeg modela i modeliranje budućih tržišnih modela poticanja obnovljivih izvora u EU i Hrvatskoj : diplomski rad - Bušić, Petra (P. Bušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije (OIE) te njihova integracija na tržište električne energije dinamično se mijenjaju zadnjih godina. U početku promoviranja obnovljivih izvora, glavna ideja bila je povećanje udjela obnovljivih izvora kroz mehanizme subvencija takvih izvora te izoliranje od stanja na tržištu. Razvojem i povećanjem udjela obnovljivih izvora, s ciljem postizanja konkurentnog i stabilnog tržišta, obnovljivi izvori energije moraju sudjelovati na tržištu sukladno cijenama konvencionalnih izvora energije. To se postiže promjenom vrste potpore pojedine države. Glavna ideja je implementacija feed-in premija (FIP) ili sustav kvota (tržište zelenih certifikata) u sustav poticaja. Tako se smanjuju troškovi svih tržišnih sudionika kao i krajnjih korisnika potrošača. Postoje različite primjene navedenih modela u različitim zemljama članicama. U Republici Hrvatskoj na snagu je stupio novi zakon koji predstavlja prelazak s feed-in tarife (FIT) na feed-in premiju (FIP). Ključna i dominantna značajka novog modela (FIP) trebala bi biti tržišna integracija. Analizom feed-in-tarife u razdoblju od 2015. – 2016. godine vidjeli smo da je povećanje naknade za kupce neizbježno.