Problem traženja Ramseyevih brojeva : završni rad - Bušić, Hrvoje (H. Bušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ramseyeva teorija za danu strukturu za koju se vjeruje da posjeduje određeno svojstvo, želi odrediti uvjete pod kojima će struktura ostvariti upravo promatrano svojstvo. Matematičari i računalni znanstvenici iz raznih smjerova i na različite načine pokušavaju pristupiti jezgrenom problemu Ramseyevog teorema: eksponencijalno rastućem prostoru pretraživanja stanja u obliku bojanih grafova. Naivni pristup iscrpnog pretraživanja prostora stanja se pokazao neodgovarajućim čak i za male Ramseyeve brojeve, čime pokušaji rješavanja teorema privlače brojne implementacije naprednih algoritama i metaheuristika. Metaheuristike se nadalje osnažuju znanjem iz domene problema, stečenim kroz iskustvo istraživača koji se godinama bave teoremom.