Karakteristike ultrazvučnih sustava za primjene u medicini : završni rad - Brkić, Iva (I. Brkić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad bavi se karakteristikama ultrazvučnih sustava za primjene u medicini. Ultrazvuk je neinvazivni dijagnostički, terapijski i kirurški alat koji koristi zvučne valove za stvaranje vizualnih slika, povećavanje prokrvljenosti tkiva i uklanjanje tkiva. Dijagnostika uključuje izlaganje dijela tijela zvučnim valovima visoke frekvencije da bi se dobile slike unutrašnjosti tijela. Primjenjuje u gotovo svim granama medicine, prije svega u dijagnostici, ali se također koristi u terapiji i kirurgiji U medicinskoj dijagnostici najčešće se koriste ultrazvučne frekvencije između 1-15 MHz (u novije vrijeme i frekvencije od 20-40 MHz) U teorijskom dijelu rada definirat će se osnovni parametri ultrazvučnog polja te analizirati njegova uporaba u medicini. Također će se dati pregled ultrazvučnih sustava za dijagnostičke, terapijske i kirurške primjene. U praktičnom dijelu karakterizirat će se ultrazvučni sustav za primjenu u kirurškim operacijama obzirom na privedenu električnu snagu te dobivenu isijanu snagu i efekte u tretiranom mediju. Napravit će se određivanje elektromehaničkih parametara mjerenjem električne impedancije oko rezonantnog moda titranja pri maloj razini pobude te će se odrediti izlazni zvučni tlak u vodi.