Modeli strojnog učenja za zadatak razumijevanja narativnog teksta : završni rad - Crnomarković, Ivan (I. Crnomarković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Zahvaljujući internetu i dinamičnosti današnjeg društva ljudi generiraju dosad neviđene količine podataka. Kako je velik dio generiranih podataka u nestrukturiranom tekstnom obliku, radi se na sustavima koji bi mogli probaviti ove masivne tekstove i razumjeti njihovo značenje. Jedan od načina testiranja takvih sustava jest test dovršavanja priče, tj. test u kojem sustav na osnovi priče od četiri rečenice pokušava pogoditi koji je od dvaju ponuđenih završetaka točan. Danas najbolje rezultate na testu dovršavanja priče postižu sustavi temeljeni na metodama strojnog i dubokog učenja. Stoga smo implementirali dva modela temeljena na metodama strojnog i dubokog učenja, kako bi dali pregled postupaka implementacije tih metoda na rješavanju testa završetka priče.