Kratkotrajna prognoza opterećenja elektroenergetskog sustava korištenjem umjetnih neuronskih mreža : diplomski rad - Crnčević, Mario (M. Crnčević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Predviđanje potrošnje električne energije ima utjecaj na brojne aspekte društvenog života. Osim što donosi financijske uštede kod potrošnje i proizvodnje, povećava sigurnost opskrbe električnom energijom, pomaže razvoju i boljem planiranju infrastrukture. Zbog tih razloga razvijeni su različiti modeli predviđanja potrošnje električne energije. Svakako jedan od preciznijih predstavljaju neuronske mreže. U radu su dani primjeri upotrebe neuronskih mreža u mnogim poljima energetike. Vidjeli smo da one, uz dobre obrasce učenja i dovoljno podataka o čimbenicima koji utječu na potrošnju električne energije, olakšavaju kratkoročno predviđanje. Neuronske mreže su sigurno budućnost kratkoročnog predviđanja i njihova upotreba će samo rasti.