Projektiranje i karakteriziranje ESD zaštite ulaza mjernih instrumenata : završni rad - Brezovec, Ivan (I. Brezovec, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Planarne prijenosne linije su strukture koje se sastoje od tankih vodljivih slojeva koji leže u paralelnim ravninama, a val se njima širi kvazi-TEM modom. Poznavanje projektiranja ovakvih struktura bitno je ukoliko se želi raditi sklopovlje koje radi i na visokim frekvencijama. Sama tiskana pločica u ovom radu je projektirana pomoću dvije tehnike izvođenja planarnih struktura, a to su mikrotrakasta linija i koplanarna linija. Uz TVS diodu kao primarnu komponentu, ovim tehnikama projektirane su i pločice čiji su središnji element kondenzator ili feritna perla. Dimenzije i geometrija projektirane su pomoću KiCadovog kalkulatora gdje su se uspoređivale razne vrijednosti dimenzija kako bi se pokrilo čim šire frekvencijsko područje. Za ovaj rad, to znači da se za unaprijed odabrane dimenzije pločice trebala odabrati jedino širina, koja bi u optimalnom slučaju trebala biti čim šira. Matematika iza projektiranja te i samog karakteriziranja sklopa nije trivijalna. Najlakši način opisivanja ponašanja sklopova ovog tipa jesu S-parametri koji se definiraju kao korijen omjera snaga reflektiranih i incidentnih valova na pojedinim portovima. Oni su izmjereni vektorskim analizatorom mreža na frekvencijskom području 300 kHz-8GHz te ispada da projektirane tiskane pločice rade dobro do frekvencija koje otprilike iznose 5 GHz, ukoliko se uzmu zahtjevi da radi do gornje granične frekvencije i da je sklop prilagođen na 10 dB. Za ponašanje impedancije u vremenskom području koristio se TDR, no samo za tiskane pločice koje su imale zalemljenu TVS diodu pomoću DSO-a. Također se izmjerila strujno-naponska karakteristika sklopova sa TVS-diodom. Mjerenja analizatorom parametara su ispala sukladno očekivanjima, što znači da su napon provođenja i probojni napon diode ispali otprilike istog iznosa između 7.2 V i 7.56 V. Krajnji dokaz ispravnosti rada TVS diode trebala su biti mjerenja odziva na impulsne smetnje, no ona nažalost nisu mogla biti provedena zbog nemogućnosti podešavanja ESD pištolja da generira dovoljno visoke napone.