Sigurna komunikacija krajnjih uređaja u Internetu stvari : diplomski rad - Breščić, Ante (A. Breščić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu analizirani su algoritmi i protokoli korišteni u sigurnoj komunikaciji krajnjih uređaja u Internetu stvari. Prvi dio rada donosi teorijsku podlogu navedenog problema i rješenja koje se trenutno koriste u tu svrhu. Opisane su sigurnosne prijetnje i mehanizmi za njihovo otklanjanje. Navedeni su trenutno korišteni načini sigurne komunikacije u Internetu stvari. U drugom dijelu rada realizirane su dvije implementacije sigurne komunikacije između posredničke platforme Node-RED i mikrokontrolera ESP32. Jedna verzija realizirana je s ESP32 mikrokontrolerom kao poslužiteljem koji osluškuje HTTP zahtjeve poslane s Node-RED klijenta, obrađuje ih i šalje odgovor. Druga verzija sadrži MQTT broker kao središnju komponentu sustava i realizira sustav objava-pretplata, dok se Node-RED i ESP32 klijenti pretplaćuju na teme i razmjenjuju poruke posredstvom brokera. Također, opisan je postupak generiranja sigurnosnog certifikata korištenog u obje realizirane verzije.