Utjecaj značajki podatkovnog skupa na rezultate prediktivne dubinske analize podataka : diplomski rad - Bregar, Dijana (D. Bregar, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog rada je ispitivanje utjecaja značajki podatkovnog skupa na rezultate prediktivne analize podataka. U tu svrhu izabrana su tri skupa podataka s različitim značajkama te je nad njima provedena dubinska analiza podataka s pomoću algoritama za izgradnju stabla odlučivanja. Na početku rada dan je uvod u dubinsku analizu podataka te je definiran osnovni pojam klasifikacije i stabla odlučivanja. Objašnjen je postupak izgradnje stabla odlučivanja i opisane su neke od najčešćih mjera odabira atributa koje se pri tome koriste. Prikazani su i mogući problemi u modeliranju metodom stabla odlučivanja s naglaskom na pretreniranost stabla te su opisane najčešće metode za podrezivanje. U nastavku je prikazan način evaluacije dobivenog modela te usporedbe rezultata dobivenih evaluacijom različitih modela. U završnom dijelu rada dan je kratki opis programskog alata Weka te su prikazani rezultati analize provedene nad odabranim skupovima podataka.