Automatizacija modela pneumatskog procesnog sustava upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku FBD : završni rad - Bratković, Marko (M. Bratković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Definiran je pojam automatizacije i zašto se koristi. Najvažniji dio automatizacije je računalo, programirljivi logički kontroler (PLC). Opisana je građa i način rada PLC-a. Dan je pregled PLC-a Siemens SIMATIC S7-1500 i ostalih modula. Opisan je korišteni pneumatski model kao i njegova funkcionalna zadaća, prešanje predmeta. Model prihvaća predmet u koš za prihvat. Klip isporučuje predmet na okretni stol. Predmet dolazi do preše, gdje se vrši prešanje. Nakon toga okretni stol postavlja predmet na polje za isporuku na pokretnu traku. Klip za isporuku gurne predmet na traku koja ga transportira na izlaz modela. Središnji dio rada je algoritam upravljanja koji izvodi tu zadaću. TIA Portal je alat u kojemu je odrađena sva programska podrška. FBD je jedan od programskih jezika u kojem je moguće programiranje u TIA Portalu. Algoritam se sastoji od mreža od kojih je svaka prikazana slikom i detaljno komentirana. Opisana je komunikacija između PLC-a i računala preko Ethernet komunikacije.