Detekcija otočnog rada sinkronog generatora priključenog na distribucijsku mrežu upotrebom sustava uzbude Unitrol 6080 : diplomski rad - Rabuzin, Filip (F. Rabuzin, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Otočni pogon nedozvoljeno je pogonsko stanje i trenutna je praksa da skoro svi opskrbljivači zahtijevaju što brže odvajanje distribuirane proizvodnje od ostatka distribucijske mreže. Nedetekcija otočnog pogona može uzrokovati oštećenje opreme, ugroziti sigurnost radnika na dalekovodnim linijama i uzrokovati degradaciju kvalitete električne energije u distribucijskoj mreži. Metode detekcije se dijele na lokalne (aktivne, pasivne i hibridne) i daljinske. Rad se fokusira na aktivnu metodu detekcije koja se temelji na parametru osjetljivosti jalove snage. Radi usporedbe djelovanja, aktivna metoda se uspoređuje s pasivnom metodom identifikacije parametara sustava. Sustav koji se ispituje sastoji se od samo jednog sinkronog generatora priključenog na mrežu. Radi osiguranja stabilnosti rada sinkronog generatora, prije implementacije ispitan je rad limitera generatora, jer aktivna metoda detekcije injektira perturbacije napona u sustav kako bi izazvala disbalans u ravnotežnom stanju. U radu je opisan sustav uzbude Unitrol 6080 i simulator rada sinkronog stroja SMTS-RT. Program za detekciju je pisan u SFC programskom jeziku u Control Builder-u. Odzivi u pogonskom dijagramu i oscilogrami snimljeni su na upravljačkom terminalu uzbudnog sustava.