Projektiranje bežičnih senzorskih čvorova s malom potrošnjom : diplomski rad - Budimir, Ninoslav (N. Budimir, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Na temelju bežičnog senzorskog čvora i projekta YAWN koji se radio u sklopu natjecanja Texas Instruments Innovation Challenge European Design Contest 2016 napravljena je analiza potrošnje senzorskog čvora koja uzima u obzir različite komunikacijske protokole, senzorske elemente i različite izvore napajanja. S obzirom na potrošnju senzorskog čvora projektiran je modul za prikupljanje termoelektrične energije kao nadogradnja na YAWN senzorski čvor. Sklop je optimiran te je ostvaren prijenos informacije s temperaturnog indikatora od mikrokontrolera putem RF modula energijom dobivenom iz topline ljudskog tijela, tj. dizajniran je senzorski čvor koji radi bez baterije. Kao nadogradnja na YAWN senzorski čvor, dizajniran je modul za detekciju pokreta temeljen na PIR senzoru. Modul s optimiranom potrošnjom može raditi na bateriji CR2032 i do 10 godina. Na kraju, dizajniran je poslužitelj također baziran na YAWN modulu, koji prikuplja podatke sa senzorskih čvorova i šalje ih putem USB sabirnice na procesiranje u MATLAB. Test rada cjelokupnog sustava izvršen je u prostoriji D-339-3 na ZEMRIS-u.