Optimizacija performansi n-grama u sustavu za strojnu provjeru pravopisa Hascheck : diplomski rad - Bradarić, Tomislav (T. Bradarić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Razvoj i održavanje programske potpore za programske alate složen je proces u kojemu je od iznimnog značenja kontinuirano poboljšanje performansi sustava. Ovaj rad analizira prednosti, mane i performanse jezgrenih funkcionalnosti postojećeg podsustava za podršku spremanju i analizi n-grama u strojnom pravopisnom provjerniku Hascheck. Nakon toga, razrađuje ciljeve optimizacije pozivajući se pritom na relevantne pristupe sličnim problemima. Gradeći na postojećim tehnologijama za upravljanje podatcima, ostvarena je implementacija novog n-gramskog podsustava koji se oslanja na dva pristupa upravljanju podatcima. Rad optimiziranog sustava je potom ilustriran na odabranom skupu primjera, izmjerene su njegove performanse, te je donesen zaključak o iskoristivosti njegovih pristupa problemu.