Postupci automatizirane analize velikih količina mrežnih podataka : diplomski rad - Marić, Petar (P. Marić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Rast količine podataka koji opisuju rad komunikacijskih mreža, dovodi do problema efikasnosti i vremenske isplativosti pri sekvencijalnoj obradi podataka. Radi toga budućnost, ali i sadašnjost, analize mrežnih podataka je u raspodijeljenoj obradi podataka. Jedna od platformi za raspodijeljenu obradu podataka je Apache Hadoop platforma. U ovom radu, analizirani podaci nisu iz stvarne mreže, nego je korišten generator mrežnih podataka OpenMSC. OpenMSC generator generira kontrolne mrežne pakete simbolički, ali za svrhu istraživanja mogućnosti izgradnje sustava za analizu rada mreže, takav izvor podataka je zadovoljavajući. Program za analizu podataka koji se izvodi na Hadoop platformi napisan je u programskom jeziku Java na principu programskog modela MapReduce. Izlazni podaci dobiveni iz programa su statistički podaci koji opisuju pojedine karakteristike rada emulirane mreže koji dijelom ukazuju i na probleme i nepravilnosti u radu.