Zaštita tercijara transformatora : diplomski rad - Bubnjar, Mateja (M. Bubnjar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je objašnjena razlika između tercijara i stabilizacijskog namota te je navedena njihova namjena i način djelovanja. Tercijar i stabilizacijski namot smanjuju nultu impedanciju transformatora, reduciraju treći harmonik napona te djeluju stabilizacijski u uvjetima nesimetričnog opterećenja. Za navedene namote dan je prijedlog štićenja od kratkog spoja i prenapona. Tercijari u Hrvatskoj uglavnom se ne terete, stoga se od kratkog spoja štite uzemljivanjem jednog izvoda. U slučaju da se tercijar tereti, može se primijeniti kapacitivno uzemljenje te je na provodne izolatore potrebno postaviti zaštitne šeširiće kako male životinje ne bi izazvale kratki spoj. Tercijar je najizloženiji sklopnim i prenesenim prenaponima, a njegova prenaponska zaštita izvodi se odvodnicima prenapona. U posljednjem poglavlju analizirani su kvarovi na tercijaru koji su se dogodili u transformatorskim stanicama u Zagrebu, Skopju, Osijeku i Turskoj.