Planiranje optičkih linija u pristupnim mrežama : diplomski rad - Božić, Karlo (K. Božić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane arhitekture pasivne optičke mreže i mreže s vezom od točke to točke. Napravljena je analiza bitnih parametara propagacije signala koji utječu njegovo prigušenje na putu između predajnika i prijemnika. U programskom rješenju Microsoft Excel, ostvareni su kalkulatori za proračun ukupnog gušenja na vezi u pasivnoj optičkoj mreži i mreži sa vezom od točke do točke. Dodatno, grafički je prikazana ovisnost prigušenja signala o duljini veze za oba tipa mreže.