Detekcija distribuiranih napada uskraćivanjem usluge na aplikacijskom nivou : diplomski rad - Brlek, Arijana (A. Brlek, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Distribuirani napadi uskraćivanjem usluge sve do danas ostali su neriješeni sigurnosni problem. U posljednje vrijeme sve su popularniji napadi koji ciljaju aplikacijski sloj jer zahtijevaju puno manje pojasne širine za uspješan napad u usporedbi s napadima na mrežni sloj. Cilj ovog rada je objasniti zbog čega je detekcija takvih napada težak problem i zašto se neuronske mreže pokazuju dobrom metodom za detekciju. U tu svrhu simulirani su DDoS napadi s nekoliko dostupnih alata i razvijen je postupak kojim se promet generiran simulacijom napada miješa s legitimnim prometom. Implementiran je sustav za detekciju napada uz pomoć neuronske mreže i testiran nad stvarnim prometom.