Razvoj sučelja čovjek-stroj za samostabilizirajuće gradsko vozilo zasnovano na žiroskopskom efektu : diplomski rad - Bošnjak, Marijana (M. Bošnjak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu opisan je princip samostabilizacije vozila zasnovane na principu žiroskopskog efekta. Kada vanjski moment djeluje na žiroskop čiji se zamašnjak vrti, žiroskop precesira i generira moment koji je ortogonalan na vanjski moment i os vrtnje zamašnjaka žiroskopa. Ova pojava se naziva žiroskopska precesija. Pomoću generiranog reakcijskog momenta žiroskopa stabilizira se kut valjanja vozila tj. vozilo se dovodi u uspravnu poziciju. Ovaj princip samostabilizacije opisan je na primjeru prototipa gradskog vozila na dva kotača. Nakon danog opisa principa rada vozila, za prototip gradskog električnog vozila na dva kotača koje se samostabilizira na principu žiroskopskog efekta razvija se sučelje čovjek – stroj (engl. Human – Machine Interface, HMI) čija je glavna funkacija interakcija između operatera i stroja, odnosno u ovom slučaju vozača i vozila. Nadzor i upravljanje ulazno/izlaznim podacima i parametrima sustava se rade u stvarnom vremenu pomoću mikrokontrolera Arduino i ugradbene platforme Logic Machine. Kroz rad su opisani različiti senzori potrebni za nadzor vozila te ostali parametri kojima se upravlja pomoću sučelja čovjek – stroj. Sustav sučelja čovjek – stroj omogućava nadzor i upravljanje pojedinim dijelovima prototipa gradskog vozila pomoću ekrana koji je osjetljiv na dodir.