Analiza moguće uloge nuklearne elektrane s malim modularnim reaktorima u niskougljičnoj strategiji Republike Hrvatske : diplomski rad - Damjanović, Filip (F. Damjanović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Održivi razvoj nuklearne energetike ovisit će o novim tehnološkim i regulativnim rješenjima, koji će smanjiti troškove pogona i izgradnje elektrane, poboljšati sigurnost i konkurentnost ovog izvora energije, te u konačnici imati važnu ulogu, zajedno s obnovljivim izvorima, u smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša. U radu je dan opis ciljeva NU strategije uključujući energetsku učinkovitost te opis glavnih problema kod investiranja u nove elektrane. Istražene su inovacije u reaktorskim tehnologijama te kakav je potencijal nuklearne energetike općenito. Istražena je mogućnost uključivanja malih modularnih reaktora u niskougljičnu strategiju te njihov utjecaj na troškove i emisije u usporedbama s velikim nuklearnim reaktorima i opcijama bez nuklearnih elektrana.