Analiza tokova podataka u Big Data okruženju : diplomski rad - Borotić, Jelena (J. Borotić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovoga rada bio je istražiti postojeće tehnologije za obradu tokova podataka, s naglaskom na Apache Spark Streaming. Na početku rada opisane su tehnologije koje su od najvećeg značaja za ovaj rad, Apcahe Spark i Apache Kafka. U sklopu Sparka opisan je Spark Streaming koji je bio glavna tema ovog rada. Nakon toga opisane su neke specifikacije grozda računala na kojemu je ovaj diplomski rađen. Spark Streaming isproban je problemu detekcije anomalija, a na početku praktičnog dijela prvo je dana teorijska pozadina vezana za anomalije, a nakon toga je opisan i postupak rješavanja problema. Na kraju je dana usporedba Apache Storma sa Spark Streamingom.