Statička i dinamička analiza zlonamjernih programa : diplomski rad - Dabelić, Laura (L. Dabelić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Nove sigurnosne prijetnje pojavljuju se svakog dana i metode napada su sve kompleksnije. Potrebno je razviti nove metode zaštite i prevencije sigurnosnih napada. Važnu ulogu u tom procesu ima analiza zlonamjernih programa. Opisane su metode statičke i dinamičke analize od jednostavnijih ka složenijima. Svaka metoda analize potkrijepljena je konkretnim primjerom analize zlonamjernog programa. Naglasak u ovom radu stavljen je na analizu ucjenjivačkih programa. Prikazana je cjelokupna metoda analize ucjenjivačkog programa od ručnog raspakiravanja preko jednostavne statičke analize pa sve do napredne statičke i dinamičke analize korištenjem programa za ispravljanje pogrešaka. Opisane su razlike između simulatora i stvarnih ucjenjivačkih programa kao i postupak izrade otiska pomoću alata YARA.