Mobilna aplikacija za pomoć osobama s Alzheimerovom bolesti : završni rad - Bobić, Mario (M. Bobić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Informacijsko komunikacijske tehnologije prisutne su u svim aspektima naÅ¡ih Å¾ivota. Medicina je jedno od podruÄja u kojem te tehnologije pokazuju kako mogu poboljÅ¡ati Å¾ivot osobama s odreÄenim poteÅ¡koÄama ili bolestima. Pametni telefoni posebno su prikladni za svakodnevnu upotrebu obzirom na svoju dostupnost, jednostavnost i raÅ¡irenost u populaciji. Ovaj rad prikazuje postojeÄe mobilne aplikacije namijenjene osobama s Alzheimerovom bolesti i poteÅ¡koÄama u pamÄenju. Na temelju istraÅ¾ivanja osmiÅ¡ljena je i implementirana aplikacija namijenjena operacijskom sustavu Android koja Äe sluÅ¾iti kao potpora osobama s navedenim poteÅ¡koÄama u svakodnevnom Å¾ivotu. Aplikacija prepoznaje nesigurnost ili uznemirenost korisnika analizom smjera i naÄina hoda te mu sintetiziranim govorom dojavljuje na kojoj se lokaciji nalazi.