Automatizacija modela pneumatskog procesnog sustava upotrebom programirljivog logičkog kontrolera S7-1500 u programskom jeziku LAD : završni rad - Ćuković, Luka (L. Ćuković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Navedene su osnovne značajke suvremenih sustava automatizacije i programirljivih logičkih kontrolera (PLC-a) kao njihovog sastavnog dijela. Opisana su osnovna načela rada, karakteristike, programski jezici te programski ciklus kao ključ ispravnog programiranja PLC-ova. Definirane su osnovne karakteristike korištene opreme, PLC-a serije S7-1500, programske podrške i modela procesnog pneumatskog sustava. Osnovna funkcionalnost modela procesnog pneumatskog sustava je obrada predmeta pneumatskom prešom. Model se sastoji od pneumatskih i električnih izvršnih članova, što je česta pojava u stvarnim sustavima automatizacije. Model prihvaća predmete preko ulaznog magazina, otkud ih pneumatski klip isporučuje na okretni stol. Okretni stol dostavlja predmet na mjesto obrade, te ga nakon obrade dostavlja na mjesto isporuke na pokretnu traku. Nakon isporuke predmeta na traku predmet se dostavlja na izlaz modela. Naglasak je stavljen na izradu i opis upravljačkog algoritma. Model, iako je pojednostavljeni slučaj realnog sustava, daje uvid u kompleksnost izrade stvarnih automatiziranih pogona.