Proširena stvarnost za virtualno crtanje : završni rad - Bikić, Jakov (J. Bikić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Računalni vid područje je informatičke znanosti koje nastoji omogućiti računalima da vide, identificiraju i obrađuju slike onako kako to radi ljudski vid. Tehnike računalnog vida se u ovom radu koriste za crtanje pogledom te za odabir boja i kistova grimasama lica. Upotrebljava se razvojni alat Visage|SDK koji omogućuje detekciju karakterističnih točki i ekspresija lica. Saznaje se 2D položaj zjenice i prati se njeno kretanje. Ti se podatci koriste kako bi se crtale linije koje točno odgovaraju smjeru kretanja zjenice. Osim toga, prepoznaju se grimase lica pomoću kojih se određuju neke karakteristike. Crtanje se započinje i prekida podizanjem obrva, boje linija se mijenjaju spuštanjem donje usne, a širine linija se mijenjaju naboranjem nosa. Na kraju sve ono što je nacrtano može se izbrisati ako se oči drže zatvorenim na četiri sekunde.