Vizualizacija toka podataka u realnom vremenu : diplomski rad - Ćirić, Ivan (I. Ćirić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog diplomskog rada je izrada sustava za vizualizaciju neprekidnih tokova podataka u telefonskoj industriji koji u njega dolaze kroz Apache Kafku – platformu za procesuiranje tokova podataka u realnom vremenu. Opisano je na koji se način šalju takvi tokovi podataka, objašnjeni su glavni elementi platforme te na koji način funkcionira uz priložene primjere implementacije. Također, istraženi su i implementirani različiti načini za vizualizaciju tokova podataka u realnom vremenu korištenjem biblioteka za grafički prikaz podataka (linijski graf vremenske serije, graf za analizu društvenih mreža, stupčasti graf vremenske serije, graf geografskih karti itd.). Budući da se sustav sastoji od više komponenti – Apache Kafka za rad s tokovima podataka, Node.js za poslužitelj na kojem je izgrađena aplikacija te HTML i JavaScript za prikaz samih grafova, opisana je arhitektura cijelog sustava te na koji su način navedene komponente povezane.