Klasifikacija slika dubokim konvolucijskim modelima s rezidualnim vezama : završni rad - Borac, Antonio (A. Borac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Klasifikacija slika prirodnih scena je neriješen problem računalnog vida s mnogim zanimljivim primjenama. U posljednje vrijeme najbolji rezultati u tom području postižu se pristupima utemeljenima na dubokim konvolucijskim modelima. Za ovaj rad posebno su zanimljivi nadzirani pristupi gdje je svaka slika skupa za učenje označena semantičkim razredima objekata koje slika sadrži. U okviru rada, bilo je potrebno proučiti dokumentacije programskih okvira Tensorflow i PyTorch te biblioteke programskog jezika Python za rukovanje matricama i slikama. Izrađena je izvedba programskog sustava za učenje i primjenu klasifikacijskog modela. Evaluiran je utjecaj rezidualnih veza na točnost modela. Detaljno su analizirane konvolucijske mreže u okviru dubokog učenja. Prikazani su i ocijenjeni ostvareni rezultati i predložene izmjene za poboljšanje rezultata.