Regulacija fizikalnih veličina u pametnom plasteniku : diplomski rad - Berta, Matej (M. Berta, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Ovaj rad predstavlja jedan dio od ukupno tri rada studenta koji rade na pametnom plasteniku GreenGrid. Cijeli zadatak je podijeljen u tri zasebne cjeline : komunikacija čvorova, korisničko sučelje i fizička izrada čvorova te regulacija fizikalnih veličina unutar plastenika. Cilj projekta je modularnost same izrade te skalabilnost kako bi se uvelike olakšalo i unaprijedilo uzgoj u plasteniku za osobne upotrebe te za male i srednje poduzetnike. Unutar plastenika moguće je mjeriti temperaturu i vlažnost zraka, temperaturu i vlažnost tla te količinu svjetlosti. Kako bi unaprijedili samo upravljanje napravljene su pripreme za mjerenje PH tla te kvalitete zraka unutar plastenika. Korisniku je omogućeno da uz pomoć korisničkog sučelja unosi referentne vrijednosti te može proizvoljno kontrolirati aktuatore. Automatizacija plastenika je sljedeći korak u modernizaciji uzgoja poljoprivrednih kultura. Velike prednosti su u optimizaciji uzgoja, ušteda na korištenju resursa te izbjegava se potreba za genetskom modifikacijom biljaka. Samo tako je moguće prilagoditi se klimatskim promjenama te imati kvalitetan uzgoj bez upotrebe štetnih sredstava za biljke i osobe koje ih konzumiraju.