Mreža ultrazvučnih senzora : završni rad - Bobinac, Filipa (F. Bobinac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Određivanje položaja objekta putem ultrazvučnih senzora omogućava nam primjenu u mnogobrojnim granama znanosti, kao i u svakodnevnom životu. Većina materijala ima dobru sposobnost reflektiranja ultrazvučnih valova što omogućava njihovu detekciju. Princip rada UZ senzora temelji se na piezoelektričnom efektu, tj. pojavi električne polarizacije pri djelovanju mehaničkog naprezanja. Impulsi dovedeni na takav posebno odrezani kristal uzrokuju savijanje takvog materijala čija je posljedica generiranje ultrazvučnih valova. U ovom radu opisana je jednostavna izvedba ultrazvučnog sustava koja se sastoji od tri prijemnika i jednog odašiljača. Ostvarena je i bežična komunikacija razvojne okoline EZ430-RF2500 kojom je olakšana izvedba samog sustava. Spomenuta bežična komunikacija i generiranje impulsa tražene frekvencije ostvareno je pomoću IAR Embedded Workbench KickStart programske podrške, a preostale potrebe sustava izvedene su jednostavnim električnim komponentama, tj. jednostavnim električnim krugom. Dobiveni rezultati, koje smo prikazali na računalu pomoću akvizicijske kartice NI-USB6211, pokazali su nam način kojim se računa udaljenost objekta do odašiljača preko kašnjenja reflektiranog vala. To je osnovna ideja svih ultrazvučnih sustava čije implementacije mogu biti nešto jednostavnije ili složenije.