Platforma za udaljeno upravljanje ugradbenim računalnim sustavom temeljena na programskom jeziku Rust : završni rad - Blažević, Leonard (L. Blažević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu su opisane osnovne značajke programskog jezika Rust, njegove glavne funkcionalnosti i novi koncepti koje uvodi. Napravljena je usporedba programskog jezika Rust s programskim jezicima C i C++ koji se danas dominantno koriste u razvoju ugradbenih računalnih sustava. Opisani su koraci za uspostavljanje razvojne programske okoline u Rust-u namijenjene ugradbenim računalnim sustavima te je uz pregled osnovnih alata opisano postavljanje okoline na primjeru STM32F103 mikrokontrolera. Analizirane su prednosti i nedostaci trenutno implementiranih mogućnosti programskog jezika Rust u području ugradbenih računalnih sustava i izložena ocjena spremnosti ekosustava za razvoj produkcijskih projekata. Istražene su praktične mogućnosti primjene Rust-a na primjeru sustava za udaljeno upravljanje pametnom kućom. Programska potpora sustava u potpunosti je razvijena u Rust-u za ciljnu platformu STM32F103, u kombinaciji s raznim periferijskim uređajima, od kojih je najvažnije istaknuti Wi Fi modul ESP8266. Realizirani prototip pokazao je da je Rust moguće koristiti u svrhu razvoja praktičnih aplikacija, ali da još uvijek postoje brojne poteškoće zbog nedostatka biblioteka i još uvijek razmjerno malene razvojne zajednice.