Izrada i analiza modela jugoistočnog regionalnog elektroenergetskog sustava korištenjem programskog paketa PLEXOS : diplomski rad - Benedik, Lovro (L. Benedik, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analizira se model elektroenergetskog sustava u regiji jugoistočne Europe izrađen u programskom paketu PLEXOS. Simulator tržišta PLEXOS odabran je za provođenje analiza kao jedan od najboljih dostupnih alata na tržištu. Komponente elektroenergetskih sustava moguće je opisati s relativno malim brojem podataka što je korisno za one komponente čije karakteristike nisu dovoljno poznate. Kao ulazni podaci za model korišteni su javni podaci o potrošnji i proizvodnji energije, instaliranim proizvodnim kapacitetima, kapacitetima prekograničnih vodova, cijenama energenata itd. Provedena je dugoročna analiza rada sustava kojom se mogu vidjeti trendovi potrošnje, proizvodnje i mogućnosti eventualne izgradnje novih elektrana u budućnosti te je napravljena usporedba stanja sustava u 2016. i 2030. godini. Rad je koncipiran u nekoliko cjelina. U uvodu je ukratko opisana tema rada i način rada PLEXOS-a. U drugom dijelu navedeni su ulazni podaci za model. Treći dio sadrži rezultate i analize simulacije modela. Na kraju je dan zaključak o stanju u regiji i mogućim poboljšanjima modela.