Platforme otvorenog koda za virtualizaciju mrežnih funkcija : završni rad - Belinić, Goran (G. Belinić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Virtualizacija mrežnih funkcija je nova ideja koja je brzo privukla pažnju pružatelja telekomunikacijskih usluga i akademske zajednice. Osnova te ideje je instanciranje mrežnih funkcija u virtualiziranoj okolini kako bi se postigla neovisnost programske podrške o sklopovlju te fleksibilnije upravljanje i implementacija mrežnih funkcija. Zbog velikog interesa dostupno je mnogo platformi otvorenog koda za virtualizaciju mrežnih funkcija, kao što su vatrozid, usmjeravanje, prevođenje mrežnih adresa i druge. U ovom radu proučen je koncept virtualizacije mrežnih funkcija te je dana usporedba platformi otvorenog koda za virtualizaciju tih funkcija. Dodatno, demonstriran je rad platformi VyOS i pfSense u laboratorijskom okruženju, gdje se programski upravljalo instancama mrežnih funkcija.