Mogućnosti i troškovi integracije vjetroelektrana u hrvatski elektroenergetski sustav u narednih 10 godina : diplomski rad - Bilosnić, Martina (M. Bilosnić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U radu je predstavljeno trenutno stanje vjetroelektrana u hrvatskom elektroenergetskom sustavu (2015. godina) te njihov utjecaj na isti. Simulirana je trenutna, te još tri varijante povećanja kapaciteta instalirane snage vjetroelektrana (430, 700, 1000, 1200MW) i kao rezultat toga dobivene su potrebne energije regulacije za svaku od varijanti. Na temelju dobivenih energija regulacije napravljena je i ekonomska analiza nabavka energije regulacije prema dva scenarija, dosadašnjem te unaprijeđenom. Isto tako analiziran je utjecaj greške u predviđanju proizvodnje vjetroelektrana i smanjenje tercijarne regulacijske rezerve na ukupne troškove u sustavu. Ukratko, radom je dana kompletna tehnička i ekonomska analiza povećanja kapaciteta vjetroelektrana u okvirima hrvatskog elektroenergetskog sustava.