Pametno zrcalo - konstrukcija uređaja i implementacija korisničkog sučelja i vanjskih modula : diplomski rad - Čuljat, Nikola (N. Čuljat, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu se obrađuje implementacija sustava za detekciju i prepoznavanje lica te detekciju govora u svrhu izrade funkcionalnog pametnog zrcala. U današnje vrijeme Interneta stvari (eng. Internet of Things) sve veći broj senzora i informacija je javno dostupno i lako dohvatljivo. Također, sve je češća pojava pametnih uređaja koji služe kao centralna točka u domovima gdje korisnici imaju pristup bitnim informacijama na dohvat ruke te potencijalno kontrolu nad drugim uređajima u kućanstvu (Pametni domovi/Smart home). Opisani uređaji su često proizvodi koji se nalaze u svakom kućanstvu. Pametno zrcalo nudi rješenje u vidu jeftinog rješenja kojim se upravlja putem glasovnih naredbi dok se autorizacija izvršava putem detekcije i prepoznavanja lica. Stoga, ovaj rad u svojoj suštini obrađuje implementaciju sustava pametnog zrcala, sustava za detekciju i prepoznavanje lica te kontrolu glasovnim naredbama u funkcionalnu jedinicu. Rad je koncipiran u nekoliko cjelina. Uvod, opis konkretnih dijelova potrebnih za izradu pametnog zrcala, bili oni fizički ili programski, te na kraju opis i implementaciju programskog rješenja pametnog zrcala.