Izrada relejnog sklopa za prekid punjenja baterije : završni rad - Bognar, Luka (L. Bognar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Električni bicikli postaju sve popularniji. Ekonomičan su način prijevoza koji čuva okoliš, idealni su za gradske gužve te imaju sve pogodnosti klasičnih bicikala uz minimalni tjelesni napor. Prvi patenti su zabilježeni još u 19. stoljeću, ali tek na samom kraju 20. stoljeća dobivaju na popularnosti. Prema podacima iz 2016. godine, u svijetu se svakodnevno koristi 210 milijuna električnih bicikala. Jedan od glavnih uzroka takve popularnosti je prelazak s olovnih baterija na litij-ionske. Litij-ionske baterije su lakše, brže se pune, traju dulje i imaju veću energetsku gustoću te omogućuju vozaču električnog bicikla da prijeđe veću udaljenost većom brzinom. Nedostatak litij-ionske baterije je što može biti vrlo opasna ako se ne poduzmu zaštitne mjere. Ne smije se previše isprazniti niti napuniti te se zbog toga mora nadzirati i održavati u granicama dozvoljenog napona. Potrebno je osmisliti BMS (Battery management system) te bateriju puniti pametnim punjačem koji sadrži relejni sklop za prekid punjenja baterija.