Analiza modela automobilske gume : diplomski rad - Bogdan, Marin (M. Bogdan, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Dinamika vozila pri gibanju je određena karakteristikama i iznosom horizontalnih sila i momenata koje djeluju na gumu vozila. S toga estimacija horizontalnih sila i momenata prisutnih na gumama vozila pri dinamici vozila je od velike važnosti pri upravljanju vozilom. Estimacija spomenutih vrijednosti je fizikalno, matematički i teoretski vrlo zahtjevna. Tijekom razvoja tehnologije izvršene su brojne studije i analize (metode estimacije, metode mjerenja) kako bi se spomenute sile i momenti estimirali na što točniji način. Fizikalni i matematički modeli guma prikazani u ovome radu su samo osnovni modeli te nemaju primjenu u praksi. Promatranjem promjena deformacije površine gazišta Brush model daje teoretsku osnovu modeliranja sila. Provedeni tread simulacijski model potvrđuje teoriju Brush modela. Dok empirijski modeli dobiveni preciznim mjerenjem također pokazuju karakteristike funkcija sila i momenata istoga oblika i ovisnosti kao i osnovni teoretski model. Provedeni eksperiment transverzalnog i lateralnog gibanja izvršen na samostalno izgrađenoj maketi automobila također u potpunosti pokazuje podudarnost lateralne sile s teoretskim modelom. Dobiveni iznosi lateralne sile eksperimenta nisu validirani standardnim metodama.