Kratkoročno predviđanje cijene energenata : završni rad - Bartol, Kristijan (K. Bartol, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Predviđanje cijene sirove nafte važno je zbog značajnog utjecaja na trendove rasta i pada cijena za cjelokupno globalno tržište. Opisan je problem kratkoročnog predviđanja cijene sirove nafte. Predstavljeno je i opisano moguće rješenje korištenjem skupa regresijskih stabala i optimizacije aditivnim gradijentnim spustom. Model je evaluiran različitim regresijskim metrikama te uspoređen s modelom slučajnih šuma na stvarnom problemu. Rezultati su uspoređeni s postojećim rezultatima znanstvenih radova na temu predviđanja cijene sirove nafte.