Energetski učinkovite implementacije algoritma za izračun sažetka : diplomski rad - Maljić, Tomislav (T. Maljić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Tema ovog diplomskog rada bila je energetski učinkovita implementacija algoritma za izračun sažetka sha256crypt. Objašnjeni su osnovni kriptografski pojmovi, kriptosustav i kriptoanaliza. Zatim su pokazane funkcije sažimanja, algoritam za SHA- 256 kojeg koristi sha256crypt. Također, navedeni su i objašnjeni napadi na funkcije sažimanja i zaštita od njih upotrebom soli. Nad standardnom implementacijom sha256crypta u programskom jeziku C proveden je profiling kojim je ustanovljeno da funkcija sha256_process_block() vremenski i računski najzahtjevnija i implementirana je u programibilnoj logici kao zaseban IP blok. Potom je novostvoreni IP blok povezan s procesorom, a standardna implementacija sha256crypta je modificirana kako bi mogla slati podatke na IP blok za izračun sažetka.