Analiza učinkovitosti rekonstrukcije različitih transformacija kod sažimajućeg očitavanja u svrhu reprezentacije slike : diplomski rad - Barić, Maja (M. Barić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U sklopu ovog diplomskog rada proučen je način rada sažimajućeg očitavanja te transformacije koje imaju potencijal korištenja u sklopu tog algoritma pri obradi slike. Proučen je utjecaj svake od transformacija na kvalitetu rekonstrukcije slike. Došlo se do zaključka da Huang – Hilbertova transformacija nije pogodna za upotrebu u sklopu ovog algoritma. Nadalje, KLT transformacija daje puno bolje rezultate kao mjerna matrica nego matrica transformacije. Konačno, DCT i DWT se koriste u ulozi matrice transformacije. Zaključeno je da je bolje raditi transformaciju nad blokovima slike nego nad cijelom slikom zbog skraćivanja izvođenja rekonstrukcije slike. I DCT i DWT imaju svoje prednosti i mane. Kod DCT može se postići prikaz slike za mnogo manji postotak zadržanih uzoraka u njenom rijekom prikazu. S druge strane, kod rekonstrukcije slike DWT ipak daje nešto bolje rezultate. Obrada slike je, bez sumnje, područje u kojem sažimajuće očitavanje ima veliki potencijal poboljšanja trenutno korištenih sustava.