Modeli sustava upravljanja regenerativnim kočenjem sinkronog motora s trajnim magnetima za električni bicikl : diplomski rad - Blažek, Miran (M. Blažek, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Diplomski rad podijeljen je na tri velike cjeline koje su predstavljene poglavljima "Sinkroni motori s trajnim magnetima", "Simulacijski modeli upravljanja SMPM-om" te "Implementacija". U poglavlju "Sinkroni motori s trajnim magnetima" opisana je podjela sinkronih motora koji se, najčešće prema valnom obliku induciranih napona, dijele na sinkrone motore s trapezoidnom indukcijom te sinkrone motore sa sinusoidalnom indukcijom. Oba tipa motora opisana su matematičkim modelima te je za svaki tip opisana prikladna metoda upravljanja. U poglavlju "Simulacijski modeli upravljanja SMPM-om" prikazani su simulacijski modeli upravljanja izrađeni pomoću PLECS-a. Izrađena su dva simulacijska modela, jedan za upravljanje SMPM-om metodom 'šest koraka', a drugi za upravljanje SMPM-om vektorskom metodom upravljanja. Uz svaki simulacijski model prikazani su i rezultati simulacija. U zadnjem poglavlju "Implementacija" opisan je način implementacije algoritama upravljanja na mikrokontroler 'TMS320F28035' tvtke 'Texas Instruments'. Izvorni kôd algoritama upravljanja pisan je unutar alata 'Code Composer Studio'. Za implementaciju obiju metoda iskoristili su se postojeći algoritmi upravljanja koje 'Texas Instruments' nudi u edukativne svrhe, no te je algoritme bilo potrebno modificirati i primijeniti ih za upravljanje motorom električnog bicikla.