Priključenje i utjecaj male asinkrone hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu : diplomski rad - Benčić, Krešimir (K. Benčić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisana je teorija električnih strojeva i njihove nadomjesne sheme. Koristeći programski paket NEPLAN napravljene su simulacije u kojima je analiziran statički i dinamički utjecaj male asinkrone hidroelektrane na elektroenergetsku mrežu. Razmatran je utjecaj elektrane na iznose napona čvorišta, struje kratkih spojeva, gubitke u mrežu, MTU signal te kvalitetu električne energije te su dobivene vrijednosti uspoređene s normom HRN EN 50160. Također, napravljena je frekvencijska analiza utjecaja kompenzacije elektrane. Dana je i usporedba mjerenja kvalitete električne energije prije i nakon priključenja elektrane. Moguće je zaključiti da ova elektrana ispunjava sve potrebne zahtjeve za priključenje na elektroenergetsku mrežu.