Distribuirani optički senzorski sustav zasnovan na Ramanovom nelinearnom raspršenju : diplomski rad - Barbarić, Dominik (D. Barbarić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Implementiran je i opisan senzorski sustav za distribuirano mjerenje temperature. Sustav se zasniva na metodi optičke reflektometrije u vremenskoj domeni i efektu Ramanovog nelinearnog raspršenja. Opisane su osnove teorije svjetlovoda i njihove primjene u komunikacijskim sustavima, kao i značajni linearni i nelinearni efekti u svjetlovodima. Objašnjene su dvije reflektometrijske metode za karakterizaciju svjetlovoda. Implementirani sustav je potanko opisan, kalibriran i ispitan. Predstavljeni su rezultati dobiveni dvama mjernim postavima, zasnovanima na jednomodnim i višemodnim svjetlovodima. Raspravljena su svojstva senzorskog sustava, a predložene su i metode za daljnju nadogradnju.