Postupci za višekriterijsku i mnogokriterijsku optimizaciju : završni rad - Banović, Luka (L. Banović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisuje se problem višekriterijske optimizacije, definiraju kriteriji za usporedbu rješenja te izlažu algoritmi za višekriterijsku optimizaciju: NSGA, NSGA-II, NSGA-III, SPEA2, MOEA/D-PBI i MOEA/D-TCH. Algoritmi su ispitani na problemima DTLZ1, DTLZ2, DTLZ3 i DTLZ4 koji od 2 do 10 ciljnih funkcija te su njihovi rezultati međusobno uspoređeni. NSGA-III i MOEA/D-PBI su polučili najbolje rezultate na problemima s više od 5 ciljnih funkcija, dok su se ostali algoritmi pokazali gotovo neupotrebljivima. Za probleme s manje od 5 ciljnih funkcija svi su algoritmi pronašli prihvatljiv skup rješenja.